No i znów temat prowadzi do kłótni. A fakt jest taki, że przeciwników LPG nie przekonają jego zalety, zwolennicy nie widzą (lub udają, że ich nie ma) części wad, a tacy obiektywni jak ja (analitycy) będą w stanie odnaleźć zarówno wady, jak i zalety i po ustawieniu obu tych cech na wadze ocenią, czy (w konkretnym przypadku) warto, czy tez nie warto zawracać sobie głowę gazem...
[Inne] instalacje lpg - wasze opinie - doświadczenia
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Agamek12No i znów temat prowadzi do kłótni. A fakt jest taki, że przeciwników LPG nie przekonają jego zalety, zwolennicy nie widzą (lub udają, że ich nie ma) części wad, a tacy obiektywni jak ja (analitycy) będą w stanie odnaleźć zarówno wady, jak i zalety i po ustawieniu obu tych cech na wadze ocenią, czy (w konkretnym przypadku) warto, czy tez nie warto zawracać sobie głowę gazem...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dudek_tZamieszczone przez Agamek12No i znów temat prowadzi do kłótni. A fakt jest taki, że przeciwników LPG nie przekonają jego zalety, zwolennicy nie widzą (lub udają, że ich nie ma) części wad, a tacy obiektywni jak ja (analitycy) będą w stanie odnaleźć zarówno wady, jak i zalety i po ustawieniu obu tych cech na wadze ocenią, czy (w konkretnym przypadku) warto, czy tez nie warto zawracać sobie głowę gazem...
Komentarz
-
-
marte, pomylka spalanie Pb i gazu wychodzilo tak samo, a roznica musi byc...dudek_t, jezdze ok 10 tys km rocznie i zamowilem gaz... A ze bedzie sie dlugo zwracal? nie przeszkadza mi, auto kupuje na jeszcze dluzej.
satoot, auto nie kosztuje tyle samo, jest 2 tys tansze, tzn taki upust mozna dostac jak zrezygnujesz z gazu, albo ubezpieczenie w cenie (choc tego ostatniego nie jestem pewien)
Agamek12, jak jest taniej i sie zwroci w sensownym czasie to sie oplaca. Po prostu. Trzeba wziasc pod uwage, ze kupujac Tour za instalacje placimy 2 tys zl, podejrzewam ze zalozenie instalacji pozniej nie bedzie tak tanie, lub beda problemy z gwarancja na auto czy sama instalacje, ktora juz "firmowa" nie jest, tzn istnieje ryzyko trafienia na lipnego instalatora.
Osobiscie nie polecalbym nikomu gazu jak malo jezdzi, ale akurat w tym momencie O1 uwazam za dobra oferte - instalacja jest tania i porzadnie dopasowana, silnik dobrze sie nadaje i z ta instalacja sprawdza sie od lat, jest gwarancja Skody na calosc.
O2 to inna bajka - instalacja 2x drozsza co od razu mocno ogranicza zyskownosc calego interesu...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12 o gaziew Matizie /.../ nie był on (i nie jest) dla mnie wystarczająco ekonomicznie uzasadniony...
Dlaczego?
Bo jest tak lekki? Czy to ten silnik (800ccm, 3 cylindry) to taka rewelacja? Koreańczycy zrobili to sami, czy jest to jakiś przeszcep albo kupiona technologia od kogoś?
[ Dodano: Nie 01 Lis, 09 08:03 ]
Zamieszczone przez MaicroftJak w polowie roku nagle zapadnie decyzja o koncu produkcji Toura to zobaczycie jakie jazdy beda :diabelski_usmiech
Pójdą ceny używanych w górę, czy będą zapisy na ostatnie nowe z produkcji?
A może polecą w dół używane, jako auto już nie produkowane?
Komentarz
-
-
Pojawi sie cos w zamian, tak sadze, nie na darmo juz teraz pojawia sie taki szum medialny ze cos tam juz testuja i ma sie nazywac felicja. Z drugiej strony ceny uzywanych stoja na wysokim poziomie, auto ktore bylo kupione za ok 50 tys jako nowe, po 13 latach dalej kosztuje powyzej 10tys.
Zazwyczaj jest tak, ze ceny aut ktore konczy sie produkowac leca minimalnie w dol. Ale tak samo teoretycznie powinno byc z OII przed FL, bo wszedl lift
Silnik Matiza naprawde tak malo pali :twisted: Tico tez ma ten sam silnik i spalanie 4l w trasie jest OK
Komentarz
-
-
Mi Matiz palił 6-6,5l - więc wcale nie jakoś rewelacyjnie. Ale z drugiej strony mój styl jazdy tym autem daleki był od eko-drajwingu... :szeroki_usmiech
[ Dodano: Nie 01 Lis, 09 10:05 ]
Zamieszczone przez MarxAgamek12, jak jest taniej i sie zwroci w sensownym czasie to sie oplaca.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Mi Matiz palił 6-6,5l - więc wcale nie jakoś rewelacyjnie. Ale z drugiej strony mój styl jazdy tym autem daleki był od eko-drajwingu... :szeroki_usmiech
[ Dodano: Nie 01 Lis, 09 10:05 ]
Zamieszczone przez MarxAgamek12, jak jest taniej i sie zwroci w sensownym czasie to sie oplaca.
Pzr
Komentarz
-
-
mam taki pomysl, moze udaloby sie stworzyc przyklejony temat "benzyna vs gaz vs diesel", ktory wymienialby wszystkie wady i zalety danego paliwa w kontekscie Octavii? Moznaby dolaczyc rozpiske, ile przy kupnie nowego i zadanym rocznym kilometrazu kosztuje obsluga i uzytkowanie auta. Proponowalbym wziasc najtansze sensowne opcje cennikowe z konfiguratora (bez upustow, aby bylo w miare porownywalnie) czyli np O1 1,6 More, 1,9 More, O2 Mint z podobnymi silnikami. Wszelkie dyskusje tego typu moznaby odsylac do takiego przyklejonego watku.
Komentarz
-
-
WOW nie było mnie na forum przez weekend a tu się tak dyskusja rozwinęła
Ale powiem wam, że niektóre argumenty przeciwników gazu mnie rozwaliły.
Np. ten o częstości tankowania kontrargument na to może być taki że mając dwa paliwa w ogóle nie muszę patrzyć ile mam paliwa bo jak mi braknie LPG to zapiszczy i wtedy jadę na benzynce na stacje a wam jak braknie paliwa to dylacie z kanistrem na stacje. :P
Czekałem tylko jak ktoś powie że jak podjeżdza na stacje to jest jeden dystrybutor do LPG a do ON lub benzyny jest 6. No ludzie litości!!!
No i te dodatkowe koszty. Jedyne dodatkowe koszty to te badania techniczne w nowym aucie czyli 3x 160 (po 1roku, po 2 roku i po 4 roku) RESZTA to są grosze!!! Jeżeli różnica w badaniu technicznym na rok to 60 zł i zmiana filtra powietrza (40zł) lub świec (kolejne 50zł) to to są grosze w skali 5 lat wlewania paliwa. Co do kabli to od razu mówię że dla mnie to kit. Jeździłem Astrą na gazie zrobiłem nią 50 tyś km na gazie jak sprzedawałem miała 130 tyś i jeździła na oryginalnych kablach. A znałem gości na forum Astry którzy robili na oryginalnych kablach po 200 tyś.
Kończę bo nie będę zanudzał. Ja mam gaz i jestem zadowolony, siostra nie ma gazu i też jest zadowolona, wszystko kwestia przebiegu i horyzontu posiadania auta.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
przyjdzie nastepny madry i napisze "dodatkowe koszty to grosze"
Bardzo proszę policz mi te potworne koszty bo moją Octe mam ponad rok (kupioną nową) i jakoś nie widzę tych potwornych kosztów.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
Komentarz